Veelgestelde vragen
Voorkom faillissement met de WHOA
Lees op de webiste van de Kamer van Koophandel alles over het voorkomen van een faillissement met gebruik van de WHOA.
Nee. De rechtbank kan na het deponeren van een startverklaring worden gevraagd een afkoelingsperiode te gelasten. Als de rechtbank dat verzoek honoreert, worden eventuele faillissementsverzoeken geschorst en kunnen schuldeisers geen verhaal meer nemen. De schuldenaar is bevoegd zijn onderneming voort te zetten en voorraden te verkopen en verpande vorderingen te innen. De rechtbank kan ook beslagen opheffen als dat daarvoor nodig is. Met een afkoelingsperiode wordt dus rust gecreëerd. Voorwaarde is wel dat de gezamenlijke en individuele schuldeisers daardoor niet worden benadeeld. De rechtbank kan een observator aanstellen om hun belangen te waarborgen en in bepaalde gevallen dient vervangende zekerheid gesteld te worden.
De WHOA-procedure vangt aan met de deponering van een startverklaring. Het is mogelijk om het akkoord binnen 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de complexiteit van de situatie en de beschikbaarheid van financiering, daarna te laten homologeren. Goede voorbereiding is daarvoor een voorwaarde. Op tijd starten met de voorbereiding en het betrekken van een WHOA-specialist is daarom aan te raden. Als het 5 voor 12 of later is, bent u waarschijnlijk te laat voor de WHOA.
Ja, dat kan. Na de faillietverklaring kan met de curator worden onderhandeld over een doorstart. In een doorstart worden de activa vanuit de boedel verkocht. De schulden gaan echter niet mee over op de koper, net zo min als -in beginsel- arbeidsovereenkomsten. Dit alles kan in zeer korte tijd (enkele weken of soms enkele dagen) gerealiseerd worden. De waarderingen die nodig zijn voor een WHOA-akkoord kunnen achterwege blijven. Of in een specifiek geval faillissement of surseance de voorkeur verdient boven een WHOA-akkoord is van veel omstandigheden afhankelijk en vergt een grondige afweging.
Ja, dat kan. Dit is een belangrijk verschil met surseance van betaling. Een surseance-akkoord kan alleen betrekking hebben op concurrente crediteuren, niet tevens op preferente crediteuren zoals de bank en de fiscus. Een dwangakkoord onder de WHOA kan wel betrekking hebben op de bank en de fiscus.
Voor een akkoord onder de WHOA zijn in korte tijd verschillende adviesdisciplines nodig. De kosten voor dat advies moeten opwegen tegen het voordeel dat de WHOA kan bieden. Een akkoord onder de WHOA kan bovendien nooit betrekking hebben op werknemers. Als daar het probleem zit, neemt u dan contact op voor alternatieven.
De WHOA is gericht op in de kern gezonde of gezond te maken ondernemingen, die toch in zwaar weer zijn gekomen. Bijvoorbeeld als gevolg van Corona, een te grote overname of een verkeerde investering. Vereist is slechts dat de onderneming voorziet dat op (vrij korte) termijn niet kan worden voldaan aan lopende verplichtingen.
Lees op de webiste van de Kamer van Koophandel alles over het voorkomen van een faillissement met gebruik van de WHOA.